Logo GOPS
Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Pucku

Podsumowanie realizacji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 - 2020

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Pucku przy współpracy ze Związkiem Stowarzyszeń Bank Żywności w Trójmieście realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019, współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom gminy Puck pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie od września 2019 r. do sierpnia 2020 r.

  1. Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Pucku przy współpracy ze Związkiem Stowarzyszeń Bank Żywności w Trójmieście realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019, współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom gminy Puck pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie od września 2019 r. do sierpnia 2020 r.
  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie następujące artykuły spożywcze:
    1. Artykuły warzywne i owocowe:
      • groszek z marchewką 3,2 kg,
      • fasola biała 3,2 kg,
      • koncentrat pomidorowy 1,12 kg,
      • buraczki wiórki 1,05 kg,
      • powidła śliwkowe 1,80 kg,
      • sok jabłkowy klarowny 4l;
    2. Artykuły skrobiowe:
      • makaron jajeczny 4,5 kg,
      • makaron kukurydziany bezglutenowy 1 kg,
      • ryż biały 3 kg,
      • kasza gryczana 1,5 kg,
      • herbatniki maślane 0,8 kg;
    3. Artykuły mleczne:
      • mleko UHT 7 l,\
      • ser podpuszczkowy dojrzewający 2 kg;
    4. Artykuły mięsne:
      • szynka drobiowa 2,7 kg,
      • szynka wieprzowa mielona 1,8 kg,
      • pasztet wieprzowy 0,48 kg,
      • filet z makreli w oleju 1,53 kg;
    5. Cukier:
      • cukier biały 4 kg;
    6. Tłuszcze
      • olej rzepakowy 4 l;
    7. Dania gotowe:
      • gołąbki w sosie pomidorowym 1,7 kg.
  3. Pomoc żywnościowa trafiła do 535 osób w 216 rodzinach z terenu gminy Puck znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej, w tym 27 osób w 24 rodzinach objętych kwarantanną.
  4. Wydaliśmy osobom potrzebującym 26,56211 ton żywności w formie 3539 paczek żywnościowych.
  5. W ramach Podprogramu 2019 dla 52 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono w ramach działań towarzyszących 4 warsztaty edukacyjne w następującym zakresie:
    • kulinarne - 2 spotkania dla 26 uczestników,
    • dietetyczne - 2 spotkania dla 26 uczestników,

Polecane strony

Kapitał Ludzki - Narodowa strategia spójności
Fundacja Dzieci Niczyje
Forum Pomocy Społecznej
Sejm Rzeczpospolitej Polskiej
 Ministerstwo Rodziny i Polityki Społecznej